locatieoverzicht

Beschermd wonen

Als het niet lukt om uw leven op de rit te krijgen en zelfstandig wonen niet langer een optie is, heeft u wellicht in een bepaalde periode behoefte aan begeleiding vanuit een veilige omgeving. Beschermd wonen bij Leviaan kan uitkomst bieden.

Werkwijze

Tijdens een startgesprek bespreekt u met een zorgbemiddelaar en gedragsdeskundige uw wensen en behoeften. Voorop staat wat u nodig heeft om uw gewenste leven te bereiken. De zorgbemiddelaar adviseert over coaching en ondersteuning in uw leefomgeving of vanuit een (tijdelijk) verblijf in een beschermde woonplek.

Wij gaan uit van uw kracht en mogelijkheden. Wij noemen onze werkwijze dan ook ‘krachtenaanpak’. U kent uw eigen leven het best en u bent zelf verantwoordelijk voor uw toekomst. Samen met u en betrokkenen kijken we naar uw huidige situatie. Waar loopt u tegenaan? Wat vindt u lastig? Wat gaat er goed? U denkt na over uw ‘gewenste leven’, op alle mogelijke onderdelen, zoals wonen, werken en vrijetijdsbesteding. Wat zijn uw dromen en wensen? Dat gewenste leven zetten we om naar plannen en acties. Wij gaan daarbij uit van het positieve: wat kunt u? Wat kunt u leren? Wat zijn de mogelijkheden van uw omgeving? U gaat vervolgens aan de slag, met haalbare stapjes.

Heel gewoon

Wij kijken samen met u en uw netwerk naar wat het beste bij u past en wat u helpt in uw verdere herstel. U kunt wonen in een groep of individueel. In de meeste groepswoningen heeft u een eigen zit-/slaapkamer en deelt u de keuken, woonkamer, douche en toilet met maximaal zes medebewoners. U zorgt samen met uw medebewoners voor het huishouden. U eet gezamenlijk en kookt een aantal keer per week met en voor uw medebewoners, eventueel onder begeleiding. Leviaan biedt ook individuele appartementen. U woont zo gewoon mogelijk, in een gewone straat in een woonwijk. In de meeste woonvormen verblijven zowel mannen als vrouwen, van diverse leeftijden met verschillende achtergronden.

 

Wooncirkel

U woont in of vlakbij de ‘kern’ van een wooncirkel. De straal van tien minuten fietsen tot de kern noemen wij een wooncirkel. Alle cliënten die binnen die ‘cirkel’ wonen, ontvangen coaching en ondersteuning van het team. U dus ook. In de kern heeft het team hun kantoor en zijn zij van half acht ’s ochtends tot half elf ’s avonds beschikbaar voor de cliënten in de wooncirkel.

In de kern is ruimte om elkaar te ontmoeten en we bieden er activiteiten aan voor cliënten en wijkbewoners. Als u toe bent aan meer zelfstandigheid, verhuist u bij voorkeur binnen dezelfde wooncirkel. U behoudt dan uw vertrouwde begeleiders. Omdat uw begeleiders altijd in de buurt zijn, kunnen zij vaker langskomen als u dat nodig heeft. Gaat het goed, dan doen zij een stapje terug.

Speciale ondersteuningsbehoefte

Een aantal van onze beschermde woonvormen is gericht op mensen met een specifieke diagnose en een speciale ondersteuningsbehoefte. Zo is er in Zaandam een woongroep voor mensen met het syndroom van Korsakov en in Zwaag een trainingscentrum voor jongvolwassenen met psychische kwetsbaarheden. Heeft u zeer intensieve zorg nodig, dan biedt Beschermd Wonen Plus een uitkomst. Onze locaties in Andijk en Zaandijk bestaan uit woningen voor mensen met psychische problemen die in toenemende mate, naast professionele begeleiding, ook persoonlijke verzorging nodig hebben.

Lees ook het artikel 'Je moet het zelf doen'.

 

 

SitemapDisclaimerColofonSupportVoorleesfunctie gebruikenPrivacy- en cookieverklaring