Trainingscentrum Zaanstreek

Goudastraat 58
1521TR Wormerveer                        
t 088 200 1120 / 06 54793290        

Wandelweg 98
1521AJ Wormerveer
t 06 54793290

Woonvorm: eigen kamer met wastafel, gedeelde voorzieningen
Aantal plekken: 2 X 7
Doelgroep: jongeren met psychische kwetsbaarheden tussen 18 en 23 (uitstroom 25) jaar

Trainingscentrum Zaanstreek biedt een omgeving waarbinnen jongeren zich optimaal ontwikkelen. De coaches werken vanuit de krachtaanpak. Zij houden rekening met de mogelijkheden en beperkingen van de jongeren en reiken praktische oplossingen aan, passend bij het individu. Zo groeien de jongeren steeds meer richting zelfstandigheid. Jongeren verblijven maximaal twee jaar in het trainingscentrum. In deze periode staan de volgende onderdelen centraal:

Verblijf

De jongeren hebben een eigen kamer met een douche, wastafel en wc. Er zijn twee kamers waarbij de jongeren dit met elkaar delen. De woonkamer, keuken en tuin is gedeeld. Op de begane grond is de woonkamer en de keuken. Hier organiseren we gezamenlijke activiteiten en ontmoeten de jongeren elkaar. De jongeren wonen zo zelfstandig mogelijk en regelen zo veel mogelijk zelf. Er zijn dagelijks, ook in het weekend, coaches aanwezig. Deze aanwezigheid hangt af van de individuele trajecten van de jongeren en omvat het grootste deel van de dag. Vanaf 22.15 tot 07:15uur is er een nachtelijke inzet aanwezig.

Werken en leren

Bij het trainingscentrum vragen we de jongeren om minimaal vier dagdelen per week een een bezigheid te hebben, zoals het volgen van een studie, werk of een andere zinvolle invulling van de dag. Er zijn diverse mogelijkheden binnen en buiten Leviaan. Ons aanbod staat op durfteparticiperen.nl. De coach helpt de jongeren bij het vinden van een opleiding die past bij hun mogelijkheden en interesses. De coaches helpen je desgewenst bij het plannen van je huiswerk of bij je zoektocht naar passend werk.

Coaching en behandeling

Met de coach bepaalt een jongere zijn ontwikkleingstraject. Wat wil de jongere leren in de komende twee jaar? En hoe wilt hij zich als persoon ontwikkelen? Wekelijks bespreek de jongere met de coach wat hij heeft gedaan of moet doen om zijn ontwikleling te bereiken. Daarnaast spreekt hij met een orthopedagoog in het kader van persoonlijke training. De coach en de orthopedagoog volgen de ontwikkeling en helpen jongeren met praktische tips om steeds dichter bij hun doelen te komen. De andere coaches helpen bij de uitvoering van praktische taken en ondersteunen in de omgang met groepsgenoten.

Trainingen

Het trainingscentrum biedt diverse trainingen aan, afgestemd op de behoeften van de jongeren. Zo helpt de training psycho-educatie de jongeren om beter om te gaan met de uitdagingen en problemen in het dagelijks leven, wanneer je een psychische kwetsbaarheid hebt. De training sociale relaties, intimiteit en seksualiteit gaat over vragen zoals hoe ga je om met (internet)daten? Hoe versier je iemand? Of hoe maak je je verkering uit? In de training Health4U staat gezonde voeding en een gezonde leefstijl centraal.

Activiteiten

Omdat jongeren in het trainingscentrum niet alleen zijn, is het makkelijker en minder spannend om activiteiten te ondernemen. Zij ontmoeten er andere jongeren met dezelfde interesses. Huisgenoten doen spelletjes samen, gaan samen naar de sportschool gaan, maken muziek of gaan uit. 

Resultaten

Na twee jaar verblijf in het trainingscentrum hebben jongeren (heel)veel geleerd. Zij weten hoe zij zichzelf verzorgen, een gezonde maaltijd klaarmaken en boodschappen doen. Zij hebben geleerd hoe zij hun kamer netjes houden, hoe zij omgaan met geld, de post verwerken en een instantie benaderen. Ook hebben zij voldoende vaardigheden aangeleerd om op een goede manier samen te leven met andere mensen en zich staande te houden in de maatschappij. Zij zijn klaar voor een volgende stap in hun ontwikkeling. Afhankelijk van de ontwikkeling, eigen wensen en mogelijkheden kijken we naar een passende vervolgstap. Dit kan zijn in een andere, meer zelfstandige, woonvorm of wellicht is iemand er al aan toe om helemaal zelfstandig te wonen, met ondersteuning thuis.

Locatie en omgeving

Het trainingscentrum bevindt zich centraal gelegen in Wormerveer, op loopafstand van winkelcentra met onder meer een supermarkt, drogist en een pin-automaat. Ook is daar het wijkteam gevestigd. Verder zijn er een sportschool en andere activiteiten goed bereikbaar. Het trainingscentrum is goed bereikbaar, zowel met de auto als met het openbaar vervoer.

Wandelweg

Goudastraat

SitemapDisclaimerColofonSupportVoorleesfunctie gebruikenPrivacy- en cookieverklaring