Zwaag - trainingscentrum Paardenweide

Leviaan
Paardenweide 228
1689 MN in Zwaag
t: 088 200 1030 / 06 27076056

Woonvorm: eigen kamer met wastafel, gedeelde voorzieningen
Aantal plekken: 25
Doelgroep: jongeren met psychiatrische problematiek tussen 18 en 24 jaar

Trainingscentrum Paardenweide biedt een omgeving waarbinnen jongeren zich optimaal ontwikkelen. De begeleiders werken vanuit de krachtaanpak. Zij houden rekening met de mogelijkheden en beperkingen van de jongeren en reiken praktische oplossingen aan, passend bij het individu. Zo groeien zij steeds meer richting zelfstandigheid. Jongeren verblijven maximaal twee jaar in het trainingscentrum. In deze periode staan de volgende onderdelen centraal:

• omgaan met autisme en andere stoornissen

• ontwikkeling van de eigen persoonlijkheid

• ontwikkeling van sociale vaardigheden; leren omgaan met de eigen gevoelens en die van de ander. Hoe ga je op een prettige manier om met je huisgenoten en hoe los je conflicten op?

• omgaan met een veranderende relatie met ouders en andere familieleden

• omgaan met medicatie

• ontwikkeling van vaardigheden waarmee je je zelfredzaamheid vergroot op het gebied van wonen, studeren, werken en vrije tijd.

wonen

De jongeren hebben een eigen kamer met een wastafel. De woonkamer, keuken en badkamer is gedeeld. Op de begane grond is een lounge waar we gezamenlijke activiteiten organiseren en jongeren elkaar ontmoeten. De jongeren wonen zo zelfstandig mogelijk en regelen zo veel mogelijk zelf. Er zijn dagelijks, tussen 8.00 uur en 22.30 uur begeleiders aanwezig. Vanaf 22.30 uur is er een nachtwaker.

werken en leren

Bij het trainingscentrum vragen we de jongeren om minimaal vier dagdelen per week een studie te volgen, te werken of een andere zinvolle invulling van de dag te hebben. Er zijn diverse mogelijkheden binnen en buiten Leviaan. Ons aanbod staat op durfteparticiperen.nl. Een studiecoach helpt de jongeren bij het vinden van een opleiding die past bij jouw mogelijkheden en interesses. Je begeleiders helpen je desgewenst bij het plannen van je huiswerk of bij je zoektocht naar passend werk.

begeleiding en behandeling

Met de persoonlijk begeleider bepaalt een jongere zijn persoonlijke doelen. Wat wil hij leren in de komende twee jaar? En hoe wilt hij zich als persoon ontwikkelen? Wekelijks bespreek hij wat hij heeft gedaan of moet doen om zijn doelen te bereiken. Daarnaast spreekt een jongere met een orthopedagoog in het kader van persoonlijke training. De persoonlijk begeleider en de orthopedagoog volgen de ontwikkeling en helpen jongeren met praktische tips om steeds dichter bij hun doelen te komen. Een woonbegeleider helpt bij de uitvoering van praktische taken en ondersteunt in de omgang met groepsgenoten.

trainingen

Het trainingscentrum biedt diverse trainingen aan, afgestemd op de behoeften van de jongeren. Om beter om te gaan met de uitdagingen en problemen in het dagelijks leven, wanneer je een psychische kwetsbaarheid hebt, is er de training psycho-educatie. Vaak hebben jongeren dit net ontdekt en lopen zij rond met veel vragen. De training psycho-educatie volgt de jongere alleen of samen met je ouders. De training Sociale relaties, intimiteit en seksualiteit gaat in over vragen zoals hoe ga je om met (internet)daten? Hoe versier je iemand? Of hoe maak je je verkering uit? In de training Health4U gaat tot slot over gezonde voeding en een gezonde leefstijl.

activiteiten

Omdat jongeren in het trainingscentrum niet alleen zijn, is het makkelijker en minder spannend om activiteiten te ondernemen. Zij ontmoeten er andere jongeren met dezelfde interesses. Huisgenoten doen spelletjes samen, naar de sportschool gaan, maken muziek of gaan uit. 

resultaten

Na twee jaar wonen in het trainingscentrum hebben jongeren heel veel geleerd. Zij weten hoe zij zichzelf verzorgen, een gezonde maaltijd klaarmaken en boodschappen doen. Zij hebben geleerd hoe zij hun kamer netjes houden, hoe zij omgaan met geld, de post verwerken en een instantie benaderen. Ook hebben zij voldoende vaardigheden aangeleerd om op een goede manier samen te leven met andere mensen en zich staande te houden in de maatschappij. Zij zijn klaar voor een volgende stap in hun ontwikkeling. Afhankelijk van de ontwikkeling, eigen wensen en mogelijkheden kijken we naar een passende vervolgstap. Dit kan zijn in een andere, meer zelfstandige, woonvorm of wellicht is iemand er al aan toe om helemaal zelfstandig te wonen, met ondersteuning thuis.

locatie en omgeving

Het trainingscentrum bevindt zich in een rustige woonwijk in Zwaag, op loopafstand van twee winkelcentra met onder meer een supermarkt, een bibliotheek en een pin-automaat. Verder zijn er een sportschool en een schaatsbaan in de buurt. Het trainingscentrum is goed bereikbaar, zowel met de auto als met het openbaar vervoer.

SitemapDisclaimerColofonSupportPrivacy- en cookieverklaring