Trainingscentrum West-Friesland

Paardenweide 228
1689 MN in Zwaag
t: 088 200 1030 / 06 46 71 64 01

Woonvorm: eigen kamer met wastafel, gedeelde (sanitaire) voorzieningen
Aantal plekken: 25
Doelgroep: jongeren met psychiatrische kwetsbaarheden tussen 18 en 24 jaar

Bekijk hier de rondleiding!

Trainingscentrum West-Friesland biedt een omgeving waarbinnen jongeren zich optimaal kunnen ontwikkelen. De begeleiders werken vanuit de krachtenaanpak en helpen jongvolwassen oplossingen te vinden en te coachen met praktische handvatten, passend bij het individu. Zo groeien zij steeds meer richting zelfstandigheid. Jongeren verblijven maximaal twee jaar in het trainingscentrum. In deze periode staan de volgende onderdelen centraal:

·                omgaan met hun psychische kwetsbaarheden en andere stoornissen

·                ontwikkeling en herkenning van de eigen persoonlijkheid

·                ontwikkeling van sociale vaardigheden; leren omgaan met de eigen gevoelens en die van de ander. Hoe ga je op een prettige manier om met je huisgenoten en hoe los je conflicten op?

·                omgaan met een veranderende relatie met ouders en andere familieleden/naastbetrokkenen

·                ontwikkeling van vaardigheden waarmee je je zelfredzaamheid vergroot op het gebied van wonen, studeren, werken en vrije tijd.

Wonen

De jongeren hebben een eigen kamer met een wastafel en delen de woonkamer, keuken en badkamer. Op de begane grond is een lounge waar we gezamenlijke activiteiten organiseren en jongeren elkaar ontmoeten. De jongeren wonen zo zelfstandig mogelijk en regelen zoveel mogelijk zelf. Het team is dagelijks tussen 07.30 uur en 22.30 uur aanwezig. Vanaf 22.30 uur is er een ambulante nachtcoördinator bereikbaar.

Werken en leren

Bij het trainingscentrum vragen we de jongeren om minimaal vier dagdelen per week een studie te volgen, te werken of een andere zinvolle invulling van de dag te hebben. Er zijn diverse mogelijkheden binnen en buiten Leviaan. Ons aanbod staat op durfteparticiperen.nl. We helpen je bij het vinden van een opleiding die past bij jouw mogelijkheden en interesses, bij het plannen van je huiswerk of bij je zoektocht naar passend werk.

Begeleiding en behandeling

Met je begeleider bepaal je jouw persoonlijke doelen. Wat wil je leren in de komende twee jaar? En hoe wil je jezelf als persoon ontwikkelen? De doelen die je wilt behalen vertaal je naar kleine overzichtelijke acties en deze worden regelmatig geëvalueerd. Hierbij wordt de WMO-consulent, de gedragsdeskundigen en naasten ook betrokken. Wekelijks bespreek je wat je hebt gedaan of moet doen om je doelen te bereiken. Daarnaast is er een gedragsdeskundige verbonden aan het team waarmee je in overleg zou kunnen wanneer dit echt wenselijk is. Je begeleider en de gedragsdeskundige volgen je ontwikkeling en helpen je met praktische tips om steeds dichter bij je doelen te komen. Een woonbegeleider helpt bij de uitvoering van praktische taken en ondersteunt in de omgang met groepsgenoten.

Trainingen

Het trainingscentrum biedt diverse trainingen aan, afgestemd op de behoeften van de jongeren. Om beter om te gaan met de uitdagingen en problemen in het dagelijks leven, wanneer je een psychische kwetsbaarheid hebt, is er de training psycho-educatie. Vaak hebben jongeren deze psychische klachten net ontdekt en lopen zij rond met veel vragen. De training psycho-educatie volgt de jongere alleen of samen met je ouders/naastbetrokkenen. De training Sociale relaties, intimiteit en seksualiteit gaat in over vragen zoals hoe ga je om met (internet)daten? Hoe versier je iemand? Of hoe maak je je verkering uit? In de training Health4U staat gezonde voeding en een gezonde leefstijl centraal.

Activiteiten

Omdat je in het trainingscentrum niet alleen bent, is het misschien minder spannend om activiteiten te ondernemen. Je kunt er andere jongeren ontmoeten met dezelfde interesses. Huisgenoten doen samen spelletjes, naar de sportschool gaan, maken muziek of gaan uit. 

Resultaten

Na twee jaar wonen=trainen in het trainingscentrum hebben jongeren heel veel geleerd. Zij weten hoe zij zichzelf verzorgen, een gezonde maaltijd klaarmaken en boodschappen doen. Zij hebben geleerd hoe zij hun kamer netjes houden, hoe zij omgaan met geld, de post verwerken en een instantie benaderen. Naast daginvulling/studie/werk hebben zij ook voldoende vaardigheden aangeleerd om op een goede manier samen te leven met andere mensen en zich staande te houden in de maatschappij. Zij zijn klaar voor een volgende stap in hun ontwikkeling. Afhankelijk van de ontwikkeling, eigen wensen en mogelijkheden kijken we naar een passende vervolgstap. Dit kan zijn in een andere, meer zelfstandige, woonvorm of wellicht is iemand er al aan toe om helemaal zelfstandig te wonen, met ondersteuning thuis.

Locatie en omgeving

Het trainingscentrum bevindt zich in een rustige woonwijk in Zwaag, op loopafstand van twee winkelcentra met onder meer een supermarkt, een bibliotheek en een pinautomaat. Verder zijn er een sportschool en een schaatsbaan in de buurt. Het trainingscentrum is goed bereikbaar, zowel met de auto als met het openbaar vervoer.

Lees ook de artikelen 'Coachen op uitstroom' en 'Bewoners trainingscentrum belangrijk voor elkaar'.

SitemapDisclaimerColofonSupportVoorleesfunctie gebruikenPrivacy- en cookieverklaring