Praat erover...

Een van de belangrijkste risicofactoren voor suïcidaliteit is het gevoel van in de val zitten. Tijdens de coronacrisis is dit wel heel letterlijk te nemen. Ineens zit je bij elkaar op de lip in huis of ben je juist helemaal alleen. Dit zijn maar twee voorbeelden en hoe een ieder dit beleeft, is natuurlijk heel verschillend. Een gegeven is wel dat een crisis leidt tot meer suïcidale gedachten en pogingen.

Het zien dat het niet goed met iemand gaat, is een hele uitdaging in deze tijd waarin afstand zo belangrijk is. De nonverbale signalen zien we nu minder goed. Dat maakt het nu extra belangrijk om te praten over het leven en daarmee ook de dood. Een persoon in crisis blijft wel open staan voor menselijk contact; de behoefte aan communicatie blijft bestaan. Een gesprek over zingeving biedt hiervoor een mooie ingang.

Hoe kijk jij naar de dood? Welke gedachten heb je hierbij? Wat gebeurt er volgens jou nadat je sterft? Denk je dat de plek waar je heen gaat fijner is dan waar je nu bent? Dit soort vragen kunnen leiden naar een gesprek over suïcidale gedachten.
Als iemand uitingen doet er klaar mee te zijn of aangeeft dat het niet meer hoeft zo, dan is het belangrijk om dit concreet te maken. Vraag of de persoon aan zelfmoord denkt en onderzoek of er mogelijk al plannen zijn of stappen zijn gezet om een zelfmoordpoging te doen.

Tot slot staat ons deskundig adviesteam klaar om mee te denken. Ook hier geldt: praat erover! 

SitemapDisclaimerColofonSupportVoorleesfunctie gebruikenPrivacy- en cookieverklaring