Van kringloop tot kunst: Leviaan officieel ingetrokken bij de Noppes Purmerend

Noppes heeft er 15 nieuwe collega’s van Leviaan bij. Afgelopen week was de officiële start van de samenwerking tussen Leviaan, Noppes Purmerend en PostNL. In een koffiecorner die versierd was met tot kunst omgetoverde kringloopspullen, tekenden de partijen het convenant. Met de onthulling van een door een deelnemer gemaakte richtingaanwijzer, verklaarde Wethouder Harry Rotgans de plek officieel voor geopend. 

‘Een voorbeeld van wat de gemeente voor ogen heeft bij het meedoen van mensen op een zinvolle plek’, verwoordde de wethouder het. ‘De samenwerking staat centraal. Leviaan, Noppes en PostNL bieden samen mogelijkheden voor mensen in het werkproces, in contact met de collega’s en klanten en met de individuele wensen en doelen voor ogen. Duurzaam en gericht op ontwikkeling.’ Zo ontdekte de maker van de richtingaanwijzer bij deze plek haar creatieve talenten.

Vinden waar je goed in bent
Projectleider Charlotte Schaap is trots op wat er is neergezet. ‘Er is een palet aan mogelijkheden voor mensen om te vinden waar ze goed in zijn. Alles is afgestemd op wat iemand kan en wil, zonder werkdruk of prestatiedruk. Samen met een werkbegeleider of een medewerker van Noppes kijken ze naar wat er past. Soms is dat in de winkel met veel contacten. Op andere momenten is dat op rustigere plekken. Mensen doen projecten met upcylcen van materialen, van kringloop naar kunst. Binnenkort werken mensen bij de koffiecorner, in de bediening, achter de bar en in de keuken.’

Waardevol, duurzaam en perspectief
Kitty Grigoletto werkt er als begeleider vanuit Leviaan: ‘Omdat we met Noppes in een pand zitten, is het makkelijk om even mee te kijken of een paar uur ergens mee te werken. Het gaat heel gemoedelijk. Mensen hebben zo hun plek gevonden bij de technische dienst en controleren het apparatuur. Andere staan in de winkel, bij de boeken of kledingafdeling of helpen bij de ontvangst van spullen. Zes mensen hebben hun certificaat behaald en zijn baliemedewerker bij het PostNL punt. Vaste klanten kennen ze inmiddels bij naam. We bieden dagbesteding waaraan mensen hun eigenwaarde ontlenen. Het geeft mensen structuur in de dag en ze hebben er fijne contacten door. Met andere deelnemers, met andere mensen die hier ook werken en met klanten die vaak komen snuffelen of pakketjes halen en brengen bij de PostNL balie.’

Het begin
De samenwerking begon in Zaandam, vertelde Leviaan bestuurder Han Jetten. ‘Daar besprak iemand het in de cliëntenraad. Ze werkte er vond het heel mooi wat je daar allemaal kon doen. Inmiddels heeft zij een vaste aanstelling en het resulteerde in de opening van Leviaan Participatie bij Noppes in Zaandam vorig jaar. Na Purmerend volgt op korte termijn de opening van Leviaan Participatie bij Noppes in Zwaag.  

SitemapDisclaimerColofonSupportVoorleesfunctie gebruikenPrivacy- en cookieverklaring