Zelfstandig wonen na zorg gemakkelijker door samenwerking

Inwoners van Zaanstad die verblijven in de maatschappelijke opvang, beschermd wonen of jeugdzorginstelling komen - zodra zij klaar zijn voor meer zelfstandigheid - door de woningnood moeilijk aan een woning. Ze wonen daardoor soms onnodig lang in een zorginstelling. Woningcorporaties, zorgaanbieders en gemeente Zaanstad vinden het belangrijk om inwoners perspectief te bieden op zelfstandig wonen én zelfstandig meedoen aan de samenleving. Zij werken daarom sinds vorig jaar samen om de mensen die er klaar voor zijn, sneller naar een zelfstandige woning te begeleiden. In een jaar tijd zijn circa 50 mensen succesvol uitgestroomd, waarvan de helft afkomstig is vanuit Leviaan. Om dit succes te vieren, ontving Jelle Breevaart als 25e uitstromer van Leviaan een bos bloemen van de gemeente, Parteon en Leviaan.

Jelle: “Ik ben heel dankbaar dat ik nu een plek voor mezelf heb. Parteon heeft gezocht naar een woning die aan mijn wensen voldoet. Het was het wachten zeker waard! Ik vind het erg bijzonder dat ik vandaag alle mensen die dit mogelijk hebben gemaakt mag ontvangen. Ik vergeet dit mijn hele leven niet!”

Perspectief op een goede toekomst
Wethouder Harrie van der Laan: “Allereerst feliciteer ik Jelle met zijn nieuwe woning. Geweldig dat circa 50 inwoners op deze manier zijn uitgestroomd. We willen al onze inwoners perspectief bieden op een goede toekomst waarin zij zoveel mogelijk zelfredzaam kunnen zijn. Daarnaast dalen de zorgkosten omdat mensen niet meer in een zorginstelling wonen.”

Veilige basis
Een eigen woning is een belangrijke en veilige basis, van waaruit mensen zoals Jelle een zelfstandig leven kunnen opbouwen. Han Jetten, Raad van Bestuur van Leviaan: “Het unieke aan dit convenant is dat we op basis van de wensen en de mogelijkheden van de cliënt en naasten met woningcorporaties en gemeente zoveel mogelijk zorgen voor een aanbod op maat. Ook rekening houdend met de wijk, nabijheid van bekenden en betaalbaarheid. En doordat de mensen zoveel mogelijk gecoacht worden door hun vertrouwde begeleiders, gaat het meestal goed op de nieuwe woonplek.”

Krachten bundelen
Mara van Sluis, manager klanten bij Parteon: “Als een cliënt de stap naar meer zelfstandigheid zet, zorgen de corporaties graag voor de juiste omstandigheden om die stap tot een succes te maken. Het startpunt is dan écht de bewoner. Wat zijn de wensen? Wat is belangrijk voor de bewoner? Er wordt samen met de zorgaanbieder een uitgebreide intake gedaan. Om vervolgens op basis van deze individuele wensen een passende woning te zoeken. Ik ben heel blij dat met dit convenant waardoor de verschillende partijen in de wijk dit samen mogelijk maken.”

Begeleiding is belangrijk
Jelle: “Het is prettig dat Daniëlle, mijn begeleidster vanuit Leviaan, mij ook hier blijft begeleiden. Vanuit haar vakkennis weet zij hoe ze met mij om moet gaan. Daardoor blijf ik stabiel en kan ik hier blijven wonen.” 

Van links naar rechts: Han Jetten (Leviaan), Mara van Sluis (Parteon), Jelle Breeveld en wethouder Harrie van der Laan (gemeente Zaanstad)

Eerder deze week verscheen in het Noordhollands Dagblad een mooi interview met Jelle. Klik op de afbeelding om het artikel te vergroten.

 

 

SitemapDisclaimerColofonSupportVoorleesfunctie gebruikenPrivacy- en cookieverklaring