Spelen en stoeien met Yucel

Vorige week was mijn moeder nog groot, lang en vooral ontzettend zwart. Haar plek in mijn opstelling was helder; onelegant en weinig steunend recht op mijn hoofd. Regisserend, eisend. Empathisch niet zo bijster krachtig. De vluchtige kijker zou de houten kist met dito gekleurde blokken van de Yucelmethode snel kunnen degraderen tot hulpmiddel voor oog-hand coördinatie voor apenkoppen van drie. Ik sluit deze toepassing niet uit, maar wil hier het oorspronkelijk doel belichten.

De trieste looptijd van mijn vraag om begeleiding bereikt dit jaar de weinig magische grens van vijfendertig jaar. Niets voor feest of jolijt. Wel een pakkend moment om mij te realiseren en uit te dragen dat inzicht in en het omgaan met mijn demonen een significant milder traject had kunnen zijn. Hoe jammer en verdrietig dat ik pas recent in contact kwam met de technieken van Yucel. Ik zie het adequaat en breed inzetten van deze methode als een voorwaarde voor hulp - en dienstverleners met visie en verantwoordelijkheidsgevoel.

Yucellen is een werkwoord
Gezinnen, relaties, werksituaties, gevangenissen, psychiatrie, verslavingszorg, contact met je schoonmoeder, het aantal toepassingen is legio. Laat helder zijn dat het  niet alleen een bouw- en stapelfeest mag worden. Het succes van de methode zit hem net name in het ‘lezen’ van de gebruiker en wat er uit zijn of haar handen komt. De toepasser mag spelen en stoeien. De trainer niet. De begeleider in dit zeer krachtige proces is een goed getraind professional die kijkt, hoort, ruikt en vooral voelt. Vaardigheden die je niet klakkeloos van internet haalt. Ik kwalificeer het eigen maken dan ook als een gedegen opleiding zonder garantie op succes. Yucellen is dan ook een werkwoord. Ik streef naar opname in de Van Dale.

Kijken, graaien, toepassen
De eerste keer visualiseerde ik met de nodige scepsis, ongemak en ongeloof mijn huidige levenssituatie, de opdracht aangereikt door mijn zeer ervaren trainer en therapeut. Zit ik in een onomkeerbaar, degeneratief proces waarin mij slechts het spel met de blokken rest!? Neen, mijn ervaren begeleider had het goed gezien toen ze besloot mij te laten profiteren van de methode van de Turkse systeemtherapeut Mehmet Yucel. Wat mij als gebruiker het meeste prikkelt, zijn de frisse kleuren van de vierkante blokjes. Het magische zit ook in het tactiele. De opstelling maakt een 3d- visie mogelijk. Boven, onder, links, rechts. Loop er omheen en beleef. De formaten en sporadische inkepingen komen pas later in beeld, valt mij op. Mijn volgorde is kijken, graaien en daarna een toepassing of functie zoeken.

De moeder uit de eerste alinea bleek niet van kleur te veranderen. Wel van formaat. Haar prominente plek boven op de inmiddels aan elkaar gegroeide fontanellen hield ze strak bezet. Mijnheer Yucel vindt alles goed. Pak, bouw, breek af, gooi om, smijt het met beleid door de wereldgeschiedenis en begin vooral weer opnieuw. Zoals we automatisch achter iedere bal aan rennen die we zien liggen, zo ook werkt de berg gestileerd essenhout op ons. We gaan ermee aan de slag. Pakken het op en spelen er mee. De Homo Sapiens wil verder en bouwt dus.

Peter

Persoonlijk begeleider Birgitta: ‘Na het bouwen van een opstelling heb je bijna altijd een goed beeld van hoe de situatie op dat moment voor iemand is. Je voorkomt daarmee de valkuil dat je het voor iemand invult. De methode vind ik fijn omdat je goed kunt zien hoeveel steun en lasten de cliënt ervaart. Als begeleider kom je er tijdens het opstellen achter waar je samen mee aan de slag wilt gaan. Soms geeft het oppakken van een lastenblok uit de opstelling de cliënt letterlijke ademvrijheid. Ook het bespreken van de blokken, leidt vaak tot mooie gesprekken, uitkomsten en inzichten. Zo komen zelfs onderwerpen aan bod waar iemand eerder nooit over durfde te spreken!

Over de Yucelmethode
Met de Yucelmethode bouwt de cliënt met gekleurde blokken een weergave van zijn huidige en gewenste levenssituatie. Dit geeft de cliënt en begeleiding inzicht in wat er speelt in zijn leven en op welk fundament de last gedragen wordt.
Naast het visualiseren brengt het de innerlijke dialoog op gang. Met de verbeelding en de innerlijke dialoog ontstaat steeds meer inzicht in eigen problematiek en ook oplossingen.
Dit filmpje illustreert de methode.

 

SitemapDisclaimerColofonSupportVoorleesfunctie gebruikenPrivacy- en cookieverklaring