wat is autisme spectrum stoornis (ASS), Asperger en PDD NOS?

Ruim 1% van de Nederlanders – ongeveer 190.000 mensen - heeft een vorm van autisme. Autisme is een aangeboren aandoening en heeft invloed op iemands leven. Hoe groot en op welke manier verschilt per persoon en per levensfase.

Autisme Spectrum Stoornis (ASS)

Autisme Spectrum Stoornis (ASS) is de verzamelnaam voor de verschillende vormen van autisme. 

Kenmerken autisme

Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Dat brengt een andere mix van sterke en zwakke kanten met zich mee. Zo hebben mensen met autisme vaak een goed oog voor detail, zijn ze eerlijk, recht door zee, analytisch en hardwerkend. Ze hebben vaak moeite met overzicht houden en sociale contacten. Sommige mensen met autisme zoeken weinig of helemaal geen contact met anderen. Anderen doen dit juist heel actief, maar vaak op een manier die ‘vreemd’ overkomt. Mensen met autisme nemen woorden vaak letterlijk en hebben moeite met gebaren, lichaamstaal, spreekwoorden en gezegden. Mensen met autisme kunnen een beperkte, gefixeerde interesse hebben en erg gehecht zijn aan routines of rituelen. Kleine veranderingen kunnen veel onrust veroorzaken. Veel mensen met autisme kunnen zich met de juiste begeleiding ontwikkelen naar een grote mate van zelfredzaamheid, anderen hebben hun leven lang hulp nodig. Het hebben van autisme heeft veelal ook gevolgen voor belangrijke personen in de omgeving zoals partners, familieleden en kinderen. In onze begeleiding neemt het netwerk dan ook een belangrijke plaats in.

Autisme spectrum stoornissen vallen onder de psychiatrische stoornissen en worden geclassificeerd volgens de criteria van een bekend leerboek in de psychiatrie, het diagnostisch handboek DSM-V (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, deel 5), een systeem dat wereldwijd gebruikt wordt.

NB Mensen aan wie eerder een DSM-IV classificatie autistische stoornis, stoornis van Asperger of pervasieve ontwikkelingsstoornis niet anders omschreven (PDD-NOS) is toegekend, moeten nu de classificatie Autisme Spectrum Stoornis krijgen.

Wat kan Leviaan doen voor mensen met een autisme spectrum stoornis?

Leviaan is gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met autisme. In Zwaag is een trainingscentrum voor jongeren met autisme. De jongeren verblijven maximaal twee jaar bij het trainingscentrum en worden in deze periode intensief gecoacht en getraind in het leren omgaan met autisme. Daarbij coacht en ondersteunt Leivaan mensen in hun eigen woon- en leefomgeving en vanuit beschermde woonvormen. Er zijn diverse locaties waar mensen met autisme werkvaardigheden opdoen en daarmee de afstand tot de arbeidsmarkt verkleinen.

Denkt u dat onze begeleiding een mogelijkheid is voor uzelf of iemand anders, neem dan vooral contact met ons op.

 

SitemapDisclaimerColofonSupportVoorleesfunctie gebruikenPrivacy- en cookieverklaring