wat is een bipolaire stoornis?

Personen met een bipolaire stoornis, ook wel aangeduid met de term manisch depressief, hebben te maken met stemmingswisselingen; periodes van depressie wisselen zich af met periodes waarin de stemming juist extreem vrolijk, uitgelaten of druk is. Dit patroon wordt meestal pas in de loop van de tijd zichtbaar, als iemand al één of meerdere periodes van manie en depressie heeft doorgemaakt. De sterk wisselende stemmingen worden afgewisseld met periodes waarin het relatief rustig is. Een bipolaire is een stoornis die niet overgaat.

Depressie: een periode van minstens twee weken waarin u zich het grootste deel van de dag somber voelt of lijdt aan gevoelsverlies en interesseverlies. Allerlei andere verschijnselen kunnen zich daarbij voordoen zoals :

Manie: een periode van minstens een week, waarin u meestal:

Mensen in een dergelijke toestand denken sneller, zijn spraakzamer, hebben allerlei plannen en ideeën, zijn vaak seksueel ontremd en kunnen grenzeloos veel geld uitgeven. Het gaat mis wanneer u bijvoorbeeld schulden maakt of - voorheen stabiele -  relaties op het spel zet. Ook wanneer hallucinaties en waanideeën voorkomen is de situatie ernstig.

Hypomanie: een periode van tenminste vier dagen, die lijkt op een manie, maar minder ernstig is en geen opname behoeft. Ook in deze toestand zijn mensen duidelijk anders en meestal beter gestemd en energieker dan in hun normale doen.

Wat kan Leviaan doen voor mensen met een bipolaire stoornis?

Mensen met een bipolaire stoornis hebben vaak te maken met een leven dat uit de rails is gelopen. Coaching en ondersteuning van Leviaan is erop gericht iemand te helpen om zijn ziekte goed te leren (her)kennen, zodat hij tijdig iets kan doen aan een opkomende stemming. Met professionele begeleiding kunnen de pieken en dalen van deze ziekte sterk beperkt worden en is iemand vaak prima in staat om een fijn en productief leven te leiden. Het hebben van deze ziekte heeft veelal ook gevolgen voor belangrijke personen in de omgeving van de persoon, zoals partners, familieleden en kinderen. In onze begeleiding neemt het netwerk dan ook een belangrijke plaats in.

Denkt u dat onze begeleiding een mogelijkheid is voor uzelf of iemand anders, neem dan vooral contact met ons op.

 

SitemapDisclaimerColofonSupportVoorleesfunctie gebruikenPrivacy- en cookieverklaring